Магдалинівський район
www.magd-rn.dp.gov.ua


5 вересня відбувся виїзний прийом голови районної державної адміністрації Ю.І.Мостового у Дмухайлівці.

Першим питанням, яке турбувало секретаря сільської ради Ірину Миколаївну Рубан (сільський голова зараз у відпустці) було відключення світла на деяких вулицях села, про що повідомили з РЕМу, без зазначення причини та строків. Юрій Іванович одразу ж у телефонному режимі з’ясував, що в цей день встановлювали нові лічильники, тому вибірково вимикали струм на час робіт.
Також жителі села побоюються повторення минулорічного відключення газопостачання (нагадаємо, минулої зими через закінчення строку дії ліцензії було припинено газопостачання жителів 4 населених пунктів, загалом більше 4 тис. абонентів). Після інциденту планувалося перепідключитися до Кременівського газосховища, але поки що залишаються з Юріївським родовищем.
Далі була розмова про поточні справи.
На запитання голови РДА про стан сплати податків, секретар відповіла, що на даний момент майже всі розрахувалися. Багато землевласників змінили свій статус з фермерського господарства на приватне підприємство, тому що це вигідніше з точки зору оподаткування.
За словами І.М.Рубан, запланували ремонт доріг (засипати шлаком вибоїни), перерахували кошти (70 тис. грн.) до філії райавтодору, але робота ще не виконана. Ю.Мостовий повідомив, що, за словами заступника начальника Магдалинівської філії «Петриківського райавтодору» І.Картамишева, матеріали (шлак) вже завезли, тож незабаром розпочнуть.
У дитячому садку зробили водопровід, на кінець вересня планують ремонт покрівлі. Придбали за кошти спецрахунку сільської ради новий холодильник та килими.
Першою (як виявилося, і єдиною) на прийом прийшла директор школи Г.М.Латоха. У школі планується замінити вікна у їдальні, спортивному залі та класній кімнаті 1 класу; крім цього замовляли дещо з оргтехніки. Ганна Миколаївна прохала пояснити, з ким їй співпрацювати у цій справі. З роз’яснень стало зрозу-міло, що оскільки сільська рада не може самостійно укладати договори на ці роботи, кошти з бюджету сільської ради були перераховані районному відділу освіти, який займатиметься організацією цього процесу. Початок ремонту заплановано на другу половину вересня.
Взагалі Ю.Мостовий рекомендував освоювати кошти до початку опалювального сезону, тому що і заміна вікон, і ремонт покрівлі – все це заходи, які допоможуть взимку зберігати тепло, заощаджуючи на енергоносіях.
Останнім питанням, розглянутим на прийомі, стало прохання дізнатися про долю подання на присвоєння звання матері-героїні Олені Вікторівні Бірюченко, яка виховує 9 дітей. На жаль, вона особисто не змогла потрапити на прийом, тож її прохання передала секретар сільської ради: близько двох років тому сільська рада подала документи, а результати поки що невідомі (подавали до районного відділу освіти, потім справа перейшла до компетенції відділу соціального захисту). Голова РДА пообіцяв з’ясувати стан справ, і повідомити про результат.
На зворотньому шляху вирішили заїхати до амбулаторії сімейної медицини, дізнатися, які проблеми турбують медичних працівників.
За словами завідуючого Григорія Порфировича Білухи, спершу про приємне. "Оновили систему водопостачання. Раніше вода була лише у маніпуляційному кабінеті, а в цього року працівники КП «Магдалинівський водоканал» замінили ввід у приміщення, провели водогін у всі кабінети. Пацієнти дуже вдячні працівникам водоканалу за швидкість і якість виконання робіт".
На прохання озвучити, що турбує медиків, одразу ж відповідають, що у них немає не те що комп’ютера, а навіть ксерокса, і щоб провести медогляд школярів, змушені шукати, де скопіювати необхідні бланки. Також, через відсутність деяких «коньків» на даху, взимку на горище залітає сніг, який, танучи, залишає плями на стелі. З іншого боку хваляться, що в приміщенні замінені майже всі вікна, що важливо з точки зору збереження тепла.
Останнім об’єктом, відвіданим цього дня у Дмухайлівці, була сільська бібліотека, яка також знаходиться у приміщенні амбулаторії. Дорога читачів (а це в основному школярі) пролягає через медичний заклад, який відвідують хворі люди, в зв’язку з цим Ю.І.Мостовий рекомендував завідуючий бібліотекою Любові Ромуальдасівні Нескоромній потурбуватись про організацію окремого входу бібліотеки.

Назар Кравченко